Docente

Ilonka Haak-Zwetsloot

Graag wil ik mij aan je voorstellen, ik ben een moeder van 3 jonge kinderen. Zwangerschapsyoga was een ontdekking voor mij, het werd een rustpunt tijdens mijn zwangerschappen, zeker in combinatie met een drukke baan.  Het leren vertrouwen van mijn lichaam en de beheersing van de ademhaling heeft mij enorm geholpen bij alle drie de bevallingen. Dit inspireerde mij zo dat ik in 2007 de opleiding voor zwangerschapsyogadocente ben gaan volgen bij Tanja Secreve in Amsterdam. Daarnaast heb ik een cursus gevolgd voor zwangere vrouwen en hun partners bij Birthlight. Bij de vierjarige Hatha yoga opleiding bij Saswitha in Bilthoven, is de specialisatie zwangerschapsyoga behaald, waardoor ik een kwalificatie heb verkregen die zorgt voor een vergoeding bij diverse verzekeraars. Voor de mama & baby yoga gebruik ik de theorie van A beautiful balance, uitgewerkt door fysiotherapeute en yogadocente Jacqueline Luchtmeijer. Zo blijf ik mijzelf ontwikkelen op het gebied van zwangerschap in combinatie met yoga en mindfulness, deze kennis en ervaring geef graag door aan mijn cursisten.

Met veel plezier begeleid ik aanstaande moeders in hun zwangerschap en bereid ik ze voor op de bevalling. Ondertussen heb ik al veel vrouwen mogen begeleiden op hun pad naar het moederschap. Het is mooi om te zien hoe ze in de  zwangerschap geleidelijk toe groeien naar de bevalling en hun toekomstige rol als moeder. Ik vind het belangrijk dat cursisten in de les zich zelf kunnen zijn en er ruimte is om eventuele ervaringen met elkaar te delen. Dit geld ook voor de mama & baby yoga, een nieuwe periode na de bevalling waarin het prettig is om weer bezig te zijn met je lichaam, nu samen met je baby. Lessen met een hele andere energie, altijd een feestje om deze lessen te geven.

Na de bevalling en prille begin van het moederschaps nodig ik per groep de  jonge moeders uit om elkaars baby’s bewonderen en ervaringen uit te wisselen. Dit is altijd een gezellig maar ook bijzonder moment, soms komen er weer mooie vriendschappen uit voort. Uiteindelijk hoop ik dat alle cursisten terugkijken op een bijzondere periode in hun leven van de zwangerschap, bevallen en de eerste periode daarna als moeder van hun baby.

Namasté